Tekstikoko aA

Ajankohtaista

  • alt=""
  • juhannusruusu-kuvaamo-into2006159087.jpg
  • alt=""
 
 

Ajankohtaista

11.07.2023

Liikuntaa ja paikallishistoriaa Marttisen saarella


Nuorisokeskus Marttinen ja Virtain Perinnekylä sijaitsevat Marttisen saarella valtatien 23 varressa nelisen kilometriä Virtain keskustasta länteen. Saarelta löytyy lukuisia eri liikunta- ja majoitusmahdollisuuksia, museoita, historiallisia rakennuksia ja kaksi ravintolaa.

Aktiivilomailijoiden iloksi Marttisesta voi vuokrata kanootteja, kajakkeja ja SUP-lautoja kesäisten vesien tutkimiseen tai sähkömaastopyöriä Virtain luontoreittien valloittamista varten. Marttisen päärakennukselta voi myös vuokrata välineet viime kesänä valmistuneen elämysgolfradan testaamiseen. Sisätiloissa voi puolestaan harjoittaa boulderointia. Marttisen kautta voi varata myös ohjattuja aktiviteetteja, kuten resiinaretken Keiturinsalmen maisemissa tai tuokion vinkeästi pyörivässä avaruuspallossa.

Perinnekylä vie vierailijansa aikamatkalle 1800-luvun suomalaiselle maaseudulle. Perinnekylästä löytyy muun muassa autenttisia aittoja, savusauna, talli ja tuulimylly, jotka ovat kaikki peräisin 1800-luvun alkupuoliskolta. Toisveteen johtavan 1900-luvun alulla rakennetun Herraskosken kanavan uoman likeltä löytyy Koron vanha kirkkovene. 1950-luvun tukkijätkien metsäkämppään voi tutustua ohjatulla kierroksella. Perinnekylän suurin rakennus on Rajalahden talomuseo, johon voi niin ikään varata piikojen ohjastaman kierroksen. Rajalahden talo ja muut museot ovat avoinna klo 11–18.

Rajalahden talon ympäristössä vedetään myös joka arkipäivä klo 12–17 viikko-ohjelmaa, joka sisältää monenkirjavaa matalan kynnyksen ohjelmaa Perinnekylässä vieraileville. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin telmitään talonpoikaiskisailujen merkeissä ja tiistai ja torstai vietetään käsitöiden parissa. Talonpoikaiskisailut sisältävät muun muassa päreenheittoa, köydenvetoa, suutarisilmän sohimista ja muita suomalaisia perinnepelejä. Tiistaisin väkerretään tuohesta muun muassa sormuksia sekä muita tuohiesineitä ja torstaisin tutustutaan villan käsittelyyn esimerkiksi karstauksen merkeissä.  

Nälkäisille matkaajille, lomailijoille ja muille kurnivavatsaisille vieraille maittavan lounasravintolaa, joiden noutopöydät palvelevat joka arkipäivä. Ravintola Herranen löytyy nuorisokeskuksen päärakennuksesta ja Ravintola Mikontalo Perinnekylästä. Jälkiruokaa tai muuten kesäherkkuja halajaville pyöritellään jäätelöpalloja kioskissa, joka sijaitsee päärakennusta vastapäätä leikkipuiston vieressä.

Lisäinfoa Marttisen ja Perinnekylän tapahtumista ja palveluista löytyy Virtain kaupungin sekä Marttisen verkkosivuilta.

 

 
 
 

Sivua päivitetty: 06.05.2024