Kulttuuriperintöä Virroilla -
Suomalaisen valokuvataiteen pioneeri -
I. K. Inha
I.K. Inha (s. 1865, k. 1930) oli aikoinaan suomalaisista valokuvaajista merkittävin maisema- ja miljöökuvaaja sekä dokumentaristi. Inhan kuviin on tallennettuna vanhan elämäntavan ja kansanperinteen muotoja. Inhalla on pysyvä arvonsa Suomen kulttuurihistoriassa ja sittemmin hänestä on alettu puhua Suomen kansallisvalokuvaajana. Inhan ehkä tunnetuimpia töitä ovat hänen ottamansa valokuvat Vienan Karjalasta. Niiden kuvien tarkoitus oli täydentää Elias Lönnrotin keräämää muinais- ja kansanrunokokoelmaa Vienan Karjalassa.
Inha oli myös toimittaja, kirjailija ja kääntäjä. Hän toimi esimerkiksi Uuden Suomettaren ulkomaan osaston toimittajana. Inha suomensi kaikkiaan noin 40 teosta.
Inha syntyi Virtain Jäähdyspohjassa. Hän oli perheen yhdeksäs lapsi. Perhe muutti äidin kuoltua Ikaalisiin, mutta he jatkoivat kuitenkin kesien viettoa vanhassa kodissaan. Inhan tie vei myöhemmin häntä erityisesti kuvausmatkoillaan moniin paikkoihin.
Yksikään Inhan naissuhteistaan ei menestynyt. Inha olikin hyvin yksinäinen ja sairasti paikoin jopa vakavaa masennusta. Luonto oli hänelle senkin vuoksi erittäin tärkeä. Sanotaan, että Inha oli aikansa ekofilosofi johtuen siitä, että hän arvosti suunnattomasti luontoa sellaisenaan ja oli raivoissaan metsähakkuista, jotka jo siihen aikaan yleistyivät runsaasti.
Kuvassa: K.F. Karjalainen ja I.K. Inha saattajineen Ylä-Kuittijärven Ristiniemessä. Vasemmalla oleva mies K.F. Karjalainen ja oikealla oleva mies I.K. Inha fyysisesti.
Kuvaajana I. K. Inha vuonna 1894. Museoviraston kuvakokoelma.
https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/tietopalvelut/tietoa-ja-oppaita/i-k-inha-suomalaisen-valokuvataiteen-pioneeri
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/07/13/i-k-inha-kansallisvalokuvaaja
http://www.jaahdyspohja.net/inha/?I.K._Inha
Inhan sukuun kuuluneen Aamu Nyströmin testamentin varoin Virroilla perustettiin v. 2017 Into-keskus, joka esittelee mm. Inhan toimintaa ja tuotantoa. Ohessa linkit:
https://www.virrat.fi/visit-virrat/nahtavyydet/killinkosken-wanha-tehdas/
https://www.killinkoski.fi/into-keskus