Tekstikoko aA

Elinkeinot ja työllisyys

Järvimaisema ja puita kalliolta kuvattuna
 
 

BioVirrat hakee kasvua luonnonvaroista

Virroilla on yrityksiltä ja elinkeinoelämän toimijoilta tullut vahva viesti, että kunnan kehittämistoimintaa ja pitää suunnata jo alueella oleviin luontaisiin vahvuuksiin. Tämän vuoksi Virtain kaupungin toiminnan yhtenä keskeisenä painopistealueena on lisätä alueen ja sen yritysten elinvoimaisuutta edistämällä lähipalvelujen, lähienergian ja lähiruoan käyttöä.

Virrat haluaa olla paikkakunta, joka käyttää uusiutuvia paikallisia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen. Toiminnalla pyritään vähentämään riippuvuutta fossiilisista luonnonvaroista, sekä edistämään talouskehitystä ja luomaan työpaikkoja ja uutta yritystoimintaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

BioVirrat-toimenpiteitä

Virtain Energia Oy:n lämpölaitos 

Virtain Energia Oy on Virtain kaupungin tytäryhtiö, jonka kaukolämpölaitos käyttää kiinteitä polttoaineita, joita ovat erilaiset puuperäiset hakkeet ja palaturve. Kiinteiden polttoaineiden kokonaiskulutus lämpölaitoksella on noin 45.000 MWh/vuosi, josta puuperäisten hakkeiden osuus on 35.000 – 40.000 MWh/a ja palaturpeen 5.000 – 10.000 MWh/a.

Nuorisokeskus Marttisen energia kotimaiseksi

Nuorisokeskus Marttinen on Virtain kaupungin liikelaitos, jonka energiamuoto muutettiin vuonna 2014 öljystä hakkeeksi. Marttiseen investoitiin lämpölaitos, jonka ylläpito ja huolto hoidetaan ostopalveluna. Hakkeen toimittaa lämpölaitoksesta vastaa Kurun Hakelämpö Oy. 

Killinkosken Wanhan tehtaan energia kotimaiseksi

Parhaillaan Killinkosken Wanhan tehtaan matkailukohteessa tehdään kiinteistön lämmitysjärjestelmän vaihtoa öljylämmityksestä pelletille. Kattila otetaan käyttöön alkuvuodesta 2018.

Päiväkoti hirrestä

Virroille valmistui vuonna 2015 uusi päiväkoti hirrestä. Viihtyisä, ympäristöystävällinen ja turvallinen päiväkoti tarjoaa tilat 100 lapselle.

Ikäihmisten palvelukoti puusta

Viime vuoden lopussa valmistui Virroille uusi 30 paikkainen tehostetun asumisen palveluyksikkö Vihriälä-koti. Rakennusmateriaalina on hirsi.

Uusi yhtenäiskoulu puusta

Virtain uusi yhtenäiskoulu valmistui syksyllä 2021. 

Koulutus, opinnäytetyöt ja tapahtumat

Virroilla käynnistyy keväällä 2022 TAMK:n toimesta monimuotokoulutuksena metsätalousinsinöörin koulutus.

BioVirrat-teemaan liittyen Virtain kaupunki on teettänyt seuraavista aiheista opinnäytetyöt

  • Elintarvikkeiden hankintaprosessin kehittäminen lähituotteita huomioivaksi Virroilla ja Ruovedellä, Niina Mannila 2013.
  • Yhteismetsä omistusmuotona, Samuli Sumanen 2014
  • Aurinkoenergiahankkeet Suomessa, Mia Kaunisaho 2015
  • BioVirrat lämmittää metsähakkeella, Anna-Liisa Liettyä 2015
  • Metsä- ja puualan osaamistarvekartoitus Virroilla ja lähialueilla Sinikka Piittala 2017.

Marttisen Vihta-Sauna hirrestä

Vuonna 2017 Nuorisokeskus Marttiseen valmistui hirrestä Vihta-sauna, joka voitti Puupalkinto 2017 kilpailun yleisäänestyksen. Vihta - saunan suunnittelu tehtiin yhteistyössä Tampereen Teknillisen yliopiston arkkitehtuurin laitoksen kanssa, joka järjesti opiskelijoilleen Marttisen saunasta ideakilpailun syksyllä 2015. Ideakilpailun voittivat Anniina Kortemaa ja Elina Merilä. Voittajatyön pohjalta syntyneen VIHTA -saunan muotokieli on mielenkiintoinen, persoonallinen, elämyksellinen ja rikas. Arkkitehtuuri on uutta luovaa puuarkkitehtuuria. Toisveden rantaan valmistunut luonnonläheinen sauna korostaa maiseman parhaita puolia.

Lähiruokaa ja luomua lautaselle

Nuorisokeskus Marttinen on kuuluisa lähiruokatuotteita käyttävästä keittiöstään. Luomu- ja lähiruoan tarjonta on lisääntynyt Marttisessa vuosi vuodelta. Keittiö on sitoutunut Portaat luomuun-valmennusohjelmaan, joka tarjoaa ammattikeittiöille luotettavan tavan lisätä luomutarjontaa asteittain. Tällä hetkellä keittiö on viisiportaisen ohjelman neljännellä portaalla, joka tarkoittaa, että keittiössä on päivittäin käytössä kahdeksaa luomuraaka-ainetta. 

Nuorisokeskus Marttisen Armi-kokki on myös luomuviljelijä, hän tuottaa Marttiseen salaatteja ja yrttejä sekä vadelmia. Muita luomuraaka-aineita ovat Joutsenjärven mansikat. Lisäksi luomua ovat kananmunat, vehnä- ja perunajauhot, puurohiutaleet, myslit, siemenet, laktoositon maito, piimä, tee, kahvi, kaakao ja monet mausteet. Niinpä luomuna Marttisessa tarjotaan sämpylät, kotipullat, aamupalan puurot, vadelma- ja mansikkakiisselit. Juhlaruokalistalta löytyy Pappilan luomu & lähiruokapöytä, josta löytyy lisäksi upeita paikallisia raaka-aineita. Reilunkaupan tuotteet kuten kahvi, tee, kaakao ja banaanit täydentävät Nuorisokeskus Marttisen yhteisvastuullista toimintaa.

Virtain kaupunki toteutti vuonna 2018 alussa yhteistyössä TAMK:n, Ahlmanin sekä Ruoveden kunnan kanssa Elinvoimaa lähiruoasta -hankkeen, jonka avulla edistettiin lähiruoan käyttöä julkisissa keittiöissä, parannettiin lähiruoan saatavuutta ja lisättiin hankintaosaamista.

Vesistöjen kunnostushankkeet

Virroilla vesistöt ovat arvokas osa paikkakuntaa ja niillä on suuri merkitys vapaa-ajan asumisen ja matkailun edistämisessä. Virroilla vesistöjen hyvän kunnon ylläpitäminen on kunnia-asia ja paikkakunnalla on vuosien aikana toteutettu useita vesistöjen kunnossapitohankkeita. Näitä ovat muun muassa; Hauhuunveden-Uurasjärven kunnostus, Vermasjärven pohjapato ja lintujärven kunnostus, Havankajärven kunnostus, Vaskuunjärven pohjapato sekä Koronjoen kunnostus. Ensi kesänä toteutetaan kauan odotettu Toisveden järven vedenpinnan nosto.