Opetushallituksen rahoittamat hankkeet
2023-2024
Tangon taikaa musiikkiopistolaisille -hanke
OPH:n rahoittamat hankkeen tavoite on monipuolistaa yhteissoittoa ja opetuksen sisältöjä tuomalla myös argentiinalainen tango osaksi ohjelmistoja. Hankkeessa tutustuttuiin käytännönläheisesti argentiinalaisen tangon repertuaariin, rytmiikkaan ja ilmaisukeinoihin.
Keskiössä on musisointi suuremmalla orkesterikokoonpanolla, mutta niin opettajat kuin oppilaat pääsevät tutustumaan aiheeseen myös yksilöllisen ilmaisun näkökulmasta. Hankkeen kouluttajina toimivat Ville Westergård, Sami Pirttilahti ja Noora Nietosvuori-Nummi.
Hankkeen yhteydessä järjestettiin koulutustilaisuuksia opettajille, harjoitusjaksoja kurssikokoonpanoille sekä useita esiintymisiä eri puolilla maakuntaa.
2022-2023
Versosta vahvaksi musiikkipuuksi - Merikanto-opisto 50 vuotta
Hankkeen keskeiset tavoitteet:
1. Esiintymisvalmiuksien kehittäminen
Pienten paikkakuntien taideoppilaitoksen oppilailla on harvoin mahdollisuus päästä esiintymään isossa tapahtumassa ja isolle yleisölle. Hankkeen myötä mahdollistuu musiikki- ja tanssikoulutuksen eri ikäisten oppilaiden osallistuminen isoon yhteiseen projektiin.
2. Yhteisöllisyyden kokemuksen vahvistaminen
Korona-ajan tapahtumarajoitusten jälkeen on tärkeää paikata yhdessä tekemisen vajetta. Projektilla halutaan vahvistaa kokemusta yhdessä tekemisen tärkeydestä, yhteisön osana olemisesta.
3. Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa
Marraskuussa 2022 järjestetään ison orkesterin koulukonserttikiertue neljällä toimialueen paikkakunnalla. Pienemmillä kokoonpanoilla esiinnytään paikallisissa palvelutaloissa, päiväkodeissa ja kirjastoissa.
2020-2021
“Hahmota soittamalla! Musiikin hahmottamisen ja soitonopetuksen yhdistävä opetuskokeilu”
Hanketta varten on saatu Opetustuntikohtaisen valtionosuuden piiriin kuuluvan taiteen perusopetuksen valtionavustusta vuonna 2020 (OPH). Rahoitus on käytettävissä 08/2020-12/2022.
Hankkeen keskeiset tavoitteet:
1. Musiikin hahmottamisaineiden opetuksen kehittäminen käytännöllisempään ja soitto-opetusta paremmin tukevaan muotoon.
2. Yhteisopettajuus soitto- ja muha-opettajien kesken
3. Musiikin hahmottamiseen liittyvien tietojen ja taitojen soitinkohtaiseen opettamiseen sopivien menetelmien kerääminen yhteen.
Hanketta varten palkataan vastuuhenkilö-tuntiopettaja (Leena Saunanen), joka koordinoi hanketta, suunnittelee pilottijakson, opettaa yhtenä opettajana ja kerää tulokset sekä menetelmäpankin.
Tutustu hankeraporttiin Soiva mupe - musiikin perusteiden ja soitonopetuksen yhteisiä suuntaviivoja
2019 Näppärikurssi
Merikanto-opisto järjestää yhteistyössä kaustislaisen Kansanmusiikki-instituutin kanssa Näppäri-kurssiviikonlopun Virroilla, Nuorisokeskus Marttisessa 15. - 17.11.2019. Kurssia ohjaavat opettajat tulevat Kansanmusiikki-instituutista ja Merikanto-opiston opettajat ovat mukana oppimassa Näppäri-pedagogiikan ideoita. Kurssin osallistujat ovat Merikanto-opiston oppilaita eri paikkakunnilta. Mukana on 140 soittajaa lähes kaikista soittimista, joita opistossa voi opiskella. Kurssin järjestämisen mahdollistaa Merikanto-opiston Opetushallitukselta saama erillisrahoitus.
Kurssi päättyy yleisölle avoimeen konserttiin Virtain liikuntahallilla su 17.11. klo 14.00.
2018-2019
Kynästä, hatusta ja sydämestä - Sävellys- impro- ja arviointikoulutusta opettajille
Hankkeen tavoitteena on kartuttaa opettajakunnan osaamista ja rohkeuttaimprovioinnin ja säveltämisen käyttöön pedagogisena työvälineenä, rikastuttaa uuden osaamisen myötä pedagogiikkaa oppilaitoksessamme ja vakiinnuttaa improvisaatio
ja säveltäminen osaksi normaalia soitonopetusta. Improvisoinnin ja säveltämisen kautta
musiikin oppimisesta voi tulla nuorelle soittajalle entistä henkilökohtaisempi prosessi, joka vahvistaa oppilaan osallisuuden ja pystyvyyden tunnetta. Tavoitteena on myös positiivisen ja motivoivan arviointikulttuurin sisäistäminen osaksi opistomme pedagogiikkaa.
Hankkeen myötä opettajakunnalle järjestetään useita koulutustilaisuuksia.