Tekstikoko aA

Visit Virrat

Ihmisiä katsomassa juhannuskokkoa järven rannalla
 
 

Koro

Koro on kylä, josta oli tulla kaupunki. Koronkylä on vireä n. 70 asukkaan kylä, jossa asutusta on ollut aina 1500-luvulta alkaen. Koronkylän nykyisen keskustan alueelle suunniteltiin perustettavaksi 1859 Virtain kaupunki. Carl Axel Setterbergin piirtämän Koron kaupungin asemakaavan mukaan mm. kaupungin kirkko olisi rakennettu nykyisen Koron venesataman rantaan siellä nyt olevan nuotiomajan "Patalan majan" paikalle.

Veneilijöiden, retkeilijöiden ja kyläläisten virkistyskäyttöä varten rakennetun Patalan majan lisäksi venesatamassa on 12-paikkainen pienveneiden vuokralaituri sekä veneiden laskuluiska. Venesataman läheisyydessä on myös uleinen uimaranta. Koron venesatamassa vietetään joka kesä heinäkuun puolivälissä kesäjuhlia, joista on muodostunut perinne, joka kokoaa nykyiset ja entiset koronkyläläiset sekä kesäasukkaat paikalle juhlimaan. Korossa on jatkettu kirkkoveneperinteen vaalimista jo yli 70 vuoden ajan ylläpitämällä 19-hankaista kirkkovenettä ja venekoppelia. Nykyisellä Koro II -veneellä jatketaan vanhaa kirkkomatkaperinnettä soutamalla veneellä Juhannuspäivän rantajumalanpalvelukseen Virtain kirkkorantaan.

Koronkylän kokoontumistilana toimii Patalanmajan Ns:n talo. Talossa on sali, jossa on näyttämö sekä sisä-WC, puu-/sähkölämmitys ja tilat n. 90 hengelle. Kylätaloa on mahdollisuus vuokrata kokous- ym. tilaisuuksiin. Korosta löytyy kylän pienuudesta huolimatta myös monipuolista yritystoimintaa, mm. tilausleivontaa ja pitopalvelua tarjoava herkkuyritys, mustaherukkaa sekä nektareita ja marjahyytelöitä tuottava marjatila metsäkoneurakoitsija, traktori- ja koneurakointia, sirkkelisahausta, polttopuiden myyntiä, lomamökkien vuokrausta, merkkittävä muovialan yritys, taksipalvelu sekä tietenkin lukuisia maatalousyrittäjiä.

 
 
 

Sivua päivitetty: 13.10.2020