Rakennuslupa
Rakennuksen rakentamiseen tai laajentamiseen on oltava rakennuslupa. Rakennuslupa tarvitaan myös rakennuksen oleellisiin korjaus- tai muutostöihin. Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muutos vaatii myös rakennusluvan.
Rakennushankkeen suunnittelijan tai luvan hakijan on hyvä ottaa yhteyttä rakennusvalvontaan jo hankkeen suunnitteluvaiheessa. Yhteydenoton voi tehdä Lupapiste.fi -palvelun kautta. Näin selvitetään mm. että hanke on kaavamääräysten mukainen, keitä naapureita tarvitsee kuulla, tai onko tarvetta muiden viranomaisten lausunnoille, suunnittelutarveratkaisulle tai poikkeamisluvalle.
Lupamenettely eli aika hakemuksen jättämisestä lainvoimaiseen rakennus- tai toimenpidelupapäätökseen on ruuhka-aikana (kevät-kesä) noin 1-2 kuukautta. Mikäli naapurien kuuleminen jätetään rakennusvalvonnan tehtäväksi luvan käsittelyaika pitenee 2-3 viikkoa.
Hakemuksen jättäminen Lupapiste.fi -palvelun kautta nopeuttaa käsittelyä.
Sähköinen lupahakemus
Rakennusvalvonnan luvat haetaan sähköisesti Lupapiste.fi -palvelun kautta. Palvelun kautta voi jättää myös kysymyksiä ja neuvotapyyntöjä tulevista projekteista.
Kun haet lupaa Lupapisteen kautta, ei rakennusvalvontaan tarvitse toimittaa paperihakemusta tai paperille tulostettuja piirustuksia vaan voit toimittaa tarvittavat tiedot ja liitteet sähköisenä Lupapisteen kautta.
Palveluun rekisteröidytään ensimmäisellä kerralla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lupaa haettaessa kaikkien tontin omistajien on kirjauduttava haettavalle luvalle ennen kuin viranomainen voi antaa luvasta päätöksen.
Lupapisteeseen kirjautumisen jälkeen valitse rakennuspaikka antamalla kiinteistötunnus tai valitsemalla kartalta rakentamispaikan sijainti, ja valikosta millaista lupaa olet hakemassa. Palvelu kysyy tarvittavaat tiedot ja liitteet. Lupahakemusta voit täydentää omassa tahdissasi. Viranomaisen nähtäväksi lupahakemus siirtyy vasta kun jätät sen vireille, tai esität viranomaiselle kysymyksen Viestit -kentän kautta. Voit täydentää hakemusta vielä vireille jättämisen jälkeenkin. Viestit -kentän kautta viranomainen voi kysyä sinulta lisätietoja tai pyytää täydentämään hakemusta. Tästä tulee sinulle sähköpostiin viesti.
Kaikki lupaan liittyvät viestit, dokumentit, lausunnot, päätökset ja piirustukset tallentuvat Lupapisteeseen.
Lisää ohjeita Lupapisteen käyttämiseen saat palvelun ohjesivuilta tai rakennusvalvonnasta.
Lupapiste.fi -palvelussa lupaa haettaessa tarvitaan hankkeesta riippuen seuraavia tietoja ja sähköisiä asiakirjoja:
Selvitys rakennuspaikan hallintaoikeudesta
Kopio luovutuskirjasta mikäli lainhuutoa ei ole vielä haettu. Mikäli rakennuspaikka on vuokrattu, kopio vuokrasopimuksesta. Vuokrasopimuksen liitteenä on oltava kartta johon vuokra-alue on merkitty.
Karttaote
Kaava-alueilla ote voimassa olevasta kaavakartasta määräyksineen.
Pääpiirustukset
Pätevän suunnittelijan laatimat ja allekirjoittamat asema-, pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustukset. Asemapiirroksen mittakaava 1:500 tai 1:200. Pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustusten mittakaava 1:50 tai 1:100.
Naapurien kuuleminen
Naapurien kuuleminen on tehtävä kirjallisesti. Lupahakemuksen jättämisen jälkeen rakennusvalvonta lisää Lupapisteen Lausunnot -välilehdelle luettelon kuultavista naapureista. Pääsääntöisesti kuultavia ovat rakennuspaikan rajanaapurit. Mikäli naapurin sähköpostiosoite on tiedossa ja sovit hänen kanssaan sähköisestä kuulemisesta, voit hoitaa kuulemisen Lupapisteessä sähköpostilinkin välityksellä. Muutoin naapurin kuulemiseen käytetään lomaketta. Naapurien kuulemisen voi jättää myös rakennusvalvonnan hoidettavaksi, jolloin siitä peritään taksassa määritelty maksu.
Vastaava työnjohtaja
Rakennus- tai toimenpideluvan vaativalle hankkeelle on aina nimettävä vastaava työnjohtaja. Työnjohtaja nimetään luvan myönnön jälkeen Lupapisteessa Rakentaminen -välilehden kautta.
Pääsuunnittelijan sitoumus
Pääsuunnittelija vastaa rakennushankkeen suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta. Pääsuunnittelija kutsutaan luvalle Lupapisteen Osapuolet -välilehdeltä, ja hän täyttää tietonsa kohtaan Pääsuunnittelija.
Ulkovärityssuunnitelma
Ulkovärityssuunnitelma vaaditaan kaikista asemakaava-alueelle tulevista rakennuksista. Lisäksi aina omakotitaloista, vapaa-ajan asunnoista ja ranta-alueelle tulevista rakennuksista.
KOSTEUDENHALLINTASelvitys
Kosteudenhallintaselvitys vaaditaan rakennusten uudisrakentamisessa, laajennuksissa sekä luvan vaativissa korjaus- ja muutostöissä. Selvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta. Ohje kosteudenhallinnan ohjausmenettelystä.
Energiatodistus ja –selvitys tai kokonaislämpöhäviölaskelma
Uudisrakentamisessa vaaditaan pääsuunnittelijan allekirjoittama energiatodistus ja –selvitys mm. omakotitaloille. Vapaa-ajan asunnolle, jossa on kokovuotiseen käyttöön suunniteltu lämmitysjärjestelmä ja jonka lämmitetty nettoala on yli 50 m2, vaaditaan kokonaislämpöhäviölaskelma.
Selvitys energiatehokkuuden parantamisesta
Selvitys vaaditaan mm. omakotitalon laajennuksen tai muiden rakennusluvan vaativien muutostöiden yhteydessä. Vapaa-ajan asunnon laajennuksen tai muutostöiden yhteydessä selvitys vaaditaan silloin kun rakennuksen pinta-ala on yli 50 m2 ja siihen on suunniteltu kokovuotiseen käyttöön tarkoitettu lämmitysjärjestelmä. Ympäristöministeriön asetus 4/13 löytyy täältä.
Selvitys rakennuspaikan perustamis- ja pohjaolosuhteista
Vaaditaan uudisrakentamisessa vapaa-ajan asunnoista, omakotitaloista ja muista suuremmista kohteista.
Suunnitelma jätevesien käsittelyjärjestelmästä
Pätevän suunnittelijan laatima jätevesisuunnitelma. Mikäli rakennus liitetään kunnalliseen viemäriverkostoon, tulee tästä mainita rakennuslupahakemuksessa. Lisätietoa jätevesien puhdistamisesta löytyy täältä Jätevedet
Yhteisön hakiessa lupaa
Kaupparekisteriote ja selvitys nimenkirjoitusoikeudesta. Mikäli hakija on asunto-osakeyhtiö, kiinteistöyhtiö tai yhdistys, tarvitaan pöytäkirjanote kokouksesta jossa kyseisen luvan hakemisesta on päätetty.
Poikkeamislupapäätös
Lainvoimaisuusleimalla varustettu poikkeamislupapäätös mikäli rakennusluvan myöntäminen edellyttää poikkeamislupaa.
Maalämpöjärjestelmän rakentamistapaselostus
Mikäli rakennukseen tulee maalämpö, hakemuksen liitteeksi maalämpöjärjestelmän rakentamistapaselostus –lomake. Mikäli lämmönkeruuputkisto upotetaan vesistöön täytetään sille tarkoitettu lomake.