Tekstikoko aA

Ajankohtaista

  • juhannusruusu-kuvaamo-into2006159087.jpg
  • alt=""
  • alt=""
 
 

Ajankohtaista

09.12.2021

Etätyö ja monipaikkainen työ Virroilla -kyselyn tulokset


Etätyö ja monipaikkainen työ Virroilla -kyselyn tulokset

Virtain kaupunki kiittää kaikkia kyselyyn vastanneita. Saimme arvokasta tietoa etätyöskentelyn edellytysten nykytilasta Virtain alueella ja näkemystä mahdollisista kehityskohteista. Seuraavaksi kyselyn antia käsitellään kaupungin ja DIGITEK-projektin yhteisessä työpajassa, jossa tavoitteena on löytää sopivia pilotoitavia kehittämiskohteita. 

Mikäli haluat vielä kommentoida etätyöaihetta tai kertoa kehitysideasi, voit tehdä sen täällä: linkki lomakkeeseen.

Tiivistelmä

Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi tehneensä etätöitä Virroilla. Etätyön todettiin mahdollistavan Virroilla asumisen tai pidemmän oleskelun vapaa-ajan asunnolla. Yli puolet muista kuin pysyvästi Virroilla asuvista arvioi, että voisi harkita muuttoa Virroille etätöihin. Yleisimmin etätöitä tehtiin mieluiten kotona tai vapaa-ajan asunnolla, mutta kyselyssä nousi esiin myös toiveita kodin ulkopuolella sijaitsevasta etätyötilasta.

 Kyselyyn vastanneiden mukaan muun muassa luonnonläheisyys, Virtain liikunta- ja harrastusmahdollisuudet, hyvin toimivat valokuituyhteydet ja laadukas elokuvateatteri tekevät kaupungista hyvän etätyöpaikkakunnan. Toisaalta tietoliikenneyhteydet mainittiin myös kehityskohteeksi. Lisäksi toivottiin mahdollisuutta muuttaa vapaa-ajan asunto vakituiseksi asunnoksi ja parempia julkisia liikenneyhteyksiä. Kyselyn mukaan etätyön edellytysten kehittäminen voisi parantaa myös paikallisten yritysten mahdollisuuksia saada asiantuntevaa työvoimaa.

Taustatiedot

Virtain kaupungin kyselyyn etätyöstä ja monipaikkaisesta työstä vastasi kaikkiaan 69 henkilöä, joista kuntalaisia ja vapaa-ajanasukkaita oli 42 ja kaupungin henkilöstöä 27. Kysely oli avoinna 4.11.–17.11.2021. Kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden kyselystä tiedotettiin Virtain kaupungin verkkosivuilla, Facebookissa ja Instagramissa, kun taas henkilöstökyselystä tiedotettiin sähköpostitse. Kyselyjen rakenne oli muutoin identtinen, mutta henkilöstökysely oli jonkin verran laajempi, jotta saatiin kerättyä Virtain kaupungille tietoa monipaikkaisen työn kehittämiseen työnantajanäkökulmasta.

Tyypillinen kyselyyn vastaaja oli palkkatöissä käyvä 35–59-vuotias nainen. Kyselyyn vastanneista palkkatöissä käyviä oli 94 %, naisia 68 % ja 35–59-vuotiaita 81 %. Yrittäjiä tai alle 35-vuotiaita ei juurikaan tavoitettu. Myös yli 60-vuotiaiden vastaajien osuus oli melko pieni (12 %). Vastaajista hieman yli puolet (57 %) kertoi asuvansa vakituisesti Virroilla. Vapaa-ajan asukkaita oli 17 %, Virroilla työskenteleviä ulkopaikkakuntalaisia 16 %, paikkakunnalla usein vierailevia 7 % ja Virroilla osa-aikaisesti asuvia 6 %.

Etätyö ja monipaikkainen työ

Etätöitä oli kotien ja vapaa-ajan asuntojen lisäksi tehty monenlaisissa paikoissa: kulkuneuvoissa, kahviloissa, kirjastoissa, sukulaisten luona, matkoilla, puistoissa ja ”kaikkialla missä netti toimii”. Virroilla etätöitä kertoi tehneensä 75 % vastaajista. Suurimmalla osalla vastaajista oli siis jo kokemusta siitä, millaista on tehdä etätöitä Virroilla. Vaikka suurin osa kertoi tekevänsä etätöitä mieluiten kotona tai vapaa-ajan asunnolla, kyselyssä nousi esiin myös toiveita kodin ulkopuolella sijaitsevasta etätyötilasta.

Etätyön onnistumiset

Etätyön hyvinä puolina nousivat esiin joustavuus ja vapaus, työmatkoissa säästyvä aika, ajankäytön tehokkuus ja luovuuden lisääntyminen, parempi työrauha, vähäisemmät keskeytykset sekä työn ja muun elämän yhteensovittamisen helpottuminen. Kotona koettiin helpommaksi tehdä keskittymistä vaativia tehtäviä. Osalla vastaajista oli etätyöpisteellään parempi työergonomia, tilat ja työrauha kuin työpaikalla. Todettiin myös, että etätyöskentely mahdollistaa Virroilla asumisen tai pidemmän oleskelun vapaa-ajan asunnolla Virroilla.

Kehityskohteet

Pätkivät tietoliikenneyhteydet ja huonot työvälineet olivat yleisimpiä ärsytyksen aiheita etätyössä. Toisaalta hyvät valokuituyhteydet saivat myös kehuja osakseen, joskin liittymiskustannuksia pidettiin liian suurina. Lisäksi mainintoja keräsivät työergonomia ja -välineet, ihmiskontaktien vähäisyys, työn ja vapaa-ajan rajan hämärtyminen, ruokahuolto, työn tauottaminen ja vaihtelun kaipuu etätyön tekemiselle kotona. Myös Virtain lounastarjontaan kaivattiin monipuolisuutta.

Virtain palvelut ja elinvoimaisuus

Kyselyyn vastanneiden mukaan muun muassa kaunis luonto, Virtain liikunta- ja harrastusmahdollisuudet, hyvin toimivat valokuituyhteydet ja laadukas elokuvateatteri tekevät Virroista hyvän etätyöpaikkakunnan.

Kyselyvastauksissa todettiin, että etätyön myötä on mahdollista olla mökillä muulloinkin kuin loma-aikoina ja viikonloppuisin. Virroilla vakituisesti asuvalle etätyömahdollisuus voi puolestaan olla ratkaiseva tekijä paikkakunnalla pysymisen kannalta.

Image 

Kaikkiaan 60 % muista kuin pysyvästi Virroilla asuvista arvioi, että voisi harkita muuttoa Virroille etätöihin. Esteiksi muutolle mainittiin muun muassa työn luonne, puolison työpaikka, puutteelliset kulkuyhteydet, tietoliikenneyhteydet sekä se, ettei vapaa-ajan asuntoa saa muutettua vakituiseksi asunnoksi. Julkisten liikenneyhteyksien vähäisyys sai kyselyssä useita mainintoja.

Esiin nousseet ideat

Kyselystä saatiin paljon ideoita, miten etätyön edellytyksiä ja houkuttelevuutta Virroilla voisi parantaa. 

32 % vastasi myöntävästi kysymykseen, voisiko Virtain kaupunki tarjota heille etätyötilaa. Etätyötilan on kuitenkin tarjottava työntekijälle lisäarvoa ja laadukkaat, modernit puitteet, jotta se on aidosti houkutteleva vaihtoehto. Hyvän etätyötilan tärkeimmiksi kriteereiksi mainittiin työrauha, hyvät tietoliikenneyhteydet, verkostoitumismahdollisuus ja yhteiset sosiaalitilat, sijainti lähellä palveluja, raikas sisäilma, kahvinkeittomahdollisuus, viihtyisyys, äänieristetyt tilat, maltillinen hinta ja tulostusmahdollisuus. Sijainnin suhteen mainintoja saivat kirjasto, Marttinen, Virtain keskustassa sijaitsevat tilat ja toisaalta luonnonläheinen sijainti. Moni myös kertoi jo käyttävänsä Virtain kirjastoa satunnaiseen etätyöskentelyyn. 

Kehityskohteiksi Virtain palveluissa mainittiin muun muassa tietoliikenneyhteydet, terveyden- ja lastenhoitomahdollisuus ulkopaikkakuntalaisille, mahdollisuus muuttaa vapaa-ajan asunto vakituiseksi asunnoksi ja julkiset liikenneyhteydet. Kirjastoon toivottiin parempia työtuoleja, äänieristettyjä tiloja ja laajempia aukioloaikoja.

Pohdinta

Voidaan pitää erinomaisena tuloksena, että lähes kaksi kolmannesta (60 %) niistä vastaajista, jotka eivät jo asuneet Virroilla, olivat kiinnostuneita harkitsemaan muuttoa Virroille. Etätyömahdollisuuden tarjoaminen tulee todennäköisesti olemaan tulevaisuudessa työnantajan merkittävin kilpailuetu toisiin syrjäseutujen kuntiin nähden. Etätyön mahdollistaminen siis parantaa myös paikallisten yritysten mahdollisuuksia saada asiantuntevaa työvoimaa.

 

 
 
 

Sivua päivitetty: 03.05.2024