Tekstikoko aA

Ajankohtaista

  • alt=""
  • alt=""
  • juhannusruusu-kuvaamo-into2006159087.jpg
 
 

Ajankohtaista

28.06.2022

Kaavoitusaloite tuulivoimaosayleiskaavan laatimisesta Tuuramäen alueelle hyväksyttiin


Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 20.6.2022 Ilmatar Energy Oy:n kaavoitusaloitteen osayleiskaavan laatimisen aloittamisesta Tuuramäen alueelle. Kyseessä on toinen tuulivoimaa koskeva kaavoitusaloite Virroilla. Myyränkankaan tuulivoimaosayleiskaavaa koskeva aloite hyväksyttiin maaliskuussa 2022.

Tuuramäen tuulivoimahankkeen suunnittelualue ja tuleva osayleiskaava-alue rajautuu luoteessa Virtain ja Seinäjoen väliseen kuntarajaan. Ilmattaren tuulivoimahankkeen suunnittelualue sijaitsee kokonaisuudessaan Virtain kaupungin alueella. Alueella on 8.6.2017 voimaan tullut Pirkanmaan maakuntakaava 2040, joka on pääosin osoitettu tuulivoima alueeksi tv. Muita merkintöjä suunnitellulla alueella tällä kohtaa maakuntakaavassa on turvetuotannon kannalta tärkeä alue Eot, tämän hetkisen aluerajauksen sisällä myös turvetuotantoon liittyvä valuma-alue tu ja luonnonmonimuotoisuuden ydinalueen rajaus.

Suunnitellun alueen alustava pinta-ala on n. 2790 ha. Tuuramäen tuulivoimahankkeen kaava-alue on pääasiassa talousmetsää ja turvetuotantoaluetta, joka on yksityisten maanomistajien ja Suomen valtion omistuksessa. Osayleiskaava-alueen rajausta tarkennetaan tarvittaessa kaavaprosessin aikana.

Hakijan tavoitteena on osayleiskaava, joka mahdollistaa 15-20 kpl, yksikköteholtaan noin 6-10 MW ja kokonaiskorkeudeltaan enintään 320m korkean tuulivoimalan rakentamisen suunnittelualueelle

Hankkeelle tullaan soveltamaan YVA-menettelyä (ympäristövaikutusten arviointi). Kaavamenettelyssä tullaan selvittämään eri vaihtoehtoja esimerkiksi tuulivoimaloiden sijoituspaikkojen, tuulivoimaloiden lukumäärän, tuulivoima-alueen lopullisen koon ja sähköverkkoon siirtämisen osalta. Suunnittelualueella suoritetaan selvityksiä luonnon ja linnuston osalta ja tuulivoimaloiden sijoituspaikkojen soveltuvuus tutkitaan tarkemmin maastossa. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä maanomistajien, lähialueen asukkaiden, kaupungin ja muiden viranomaisten kanssa, kaikissa vaiheissa. 

Hankkeessa tullaan noudattamaan Ympäristöministeriön julkaisemia ohjeita tuulivoimamelusta ja tuulivoimarakentamisen suunnittelusta sekä Sosiaali ja terveysministeriön antamia sisätilan pienitaajuisen melun toimenpiderajoja.

Kaavan laadinta on monivaiheinen suunnittelu-, vuorovaikutus- ja päätöksentekoprosessi, jolle maankäyttö- ja rakennuslaki antaa puitteet. Kaavaprosessi muodostuu aloitus-, valmistelu-, ehdotus- ja hyväksymisvaiheista. Kaavan sisältöä koskevat kysymykset ratkaistaan lopullisesti maankäyttö- ja rakennuslain mukaan osayleiskaavamenettelyssä. Valtuusto päättää kaavan hyväksymisestä. 

 

Lisätietoja:

Kaavoitus- ja kehittämispäällikkö Mika Aalto, puh. 044-715 1250, sähköposti: etunimi.sukunimi@virrat.fi

Kaupunginjohtaja Henna Viitanen, puh. 044-715 1201, sähköposti: etunimi.sukunimi@virrat.fi

 

 
 
 

Sivua päivitetty: 16.05.2024