Tekstikoko aA

Visit Virrat

  • kutukiemura652447271.jpg
  • pilvet-henrik-dagnevall-hd-markkinointi.jpg
 
 
 

Virtain maastoliikuntareitistö

Sivustoa päivitetään.

Information in English can be found here.


Maastoliikuntareitti kulkee Virtain keskustan alueella ja siinä on mahdollisuus valita pienempiä ja isompia lenkkejä. Maastoliikuntareitti on tarkoitettu jalkaisin ja maastopyörillä tapahtuvaan ulkoiluun sulan maan aikaan. Reitillä on ohjeellinen kiertosuunta ja reittimerkinnät on asetettu sen mukaisesti. Ota kuitenkin huomioon, että reitillä voi olla vastaantulijoita. Koirat tulee pitää kytkettyinä. Reitin suuntamerkit ja merkinnät puissa ovat sinisellä värillä.

Reitti sisältää pääsääntöisesti maastopolkuja, metsäautoteitä, radanvarsia, siirtymiä jalkakäytävillä ja kaduilla. Reitillä myös valtatien ylityksiä, toimi varovaisuutta noudattaen.

Maasto on hyvin vaihtelevaa vaativuudeltaan. Reitti sisältää muutaman erittäin haasteellisen kohdan johtuen mm. reitin jyrkkyydestä. Haasteellisimmat kohdat ovat Puttosharjulla (jyrkkä kohta mäessä ja kapea polku rinteellä) ja Heinäahon kaarisillalla (silta on jyrkkä ja liukas). Reitillä kulkeminen tapahtuu omalla vastuulla.

Huomioi, että polkuosuuksilla on myös juuria, kiviä ja puunrunkoja, jotka voivat olla kosteina liukkaita. Reitistö on käytössä sulan maan aikaan, ei talvikunnossapitoa. Maastoliikuntareitin osana on myös kaksi tekniikkarataa, liikuntapuistossa (Urheilukuja 1) ja Marttisessa (Herrasentie 16), jossa pääsee harjoittelemaan maastopyöräilyn taitoharjoittelua. 

Reitin ylläpidosta vastaa Virtain kaupunki, puh. (03)485 111

 
Marttisen pappilaMakkarakosken myllyTykkitie ja KeiturinvuoriVanha junarata ja Heinäahon kaarisiltaLaivarantaPukki- ja PenkkivuoriRajaniemiPuttosharjuHerraskylä

Virtain Perinnekylän vieressä sijaitsee Herraskosken sulkukanava, joka yhdistää Iso-Tarjanne vesistön (Vaskiveden) Toisveteen. Vuosina 1903-1907 rakennettu kanava on 825 m pitkä. Kanavaa reunustaa komeat pihtakuusirivistöt. Tyyliltään kanava ympäristöineen edustaa kansallisromantiikkaa. Alue on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Kanava on veneilijöille itsepalvelukanava. 

Herraskosken kanavan ylittävä silta ja pihtakuusirivistöt


Marttisen saarella kasvaa melko vanhaa metsää, jossa on monia luonnontilaisen metsän piirteitä. Herraskylän alueella sijaitsee myös lintutorni, josta aukeaa maisemat avoimelle vesialueelle. Erityisesti muuttoaikoina sieltä on mahdollista havaita paljon muuttavia lintuja. Herrasen vuolle ja kosket pysyvät jäistä vapaana läpi vuoden. Perinnekylä on museo- ja matkailukohde historiallisesti arvokkaalla Marttisen saarella. Perinnekylän alueella on useita kohteita, kuten Rajalahden talomuseo, Halin metsäkämppä, hollitalli, alueen maamerkkinäkin toimiva harakkamylly, savusauna ja pitäjän makasiini. Lisäksi alueella on Sotaveteraanimuseo ja Virtain Taideyhdistyksen Taidetalo. Perinnekylästä löytyy lisätietoa linkistä.

Marttisen saarella sijaitsee viisi linnoitusaluetta, jotka ovat ensimmäisen maailmansodan aikaisia. Linnoituksiin kuuluu juoksuhautoja, entisöity korsu ja tykki. Varustukset ovat peräisin vuosilta 1916-1917.  Linnoitukset kuuluvat linnoitusketjuun, joka lähtee pääkaupunkiseudulta Virroille ja jatkuu tästä edelleen Kuopion suuntaan. 

 

Juoksuhautojen verkostoa Marttisessa


Lähteet

luontomatkailijan-opas.pdf (virrat.fi)

Kulttuuriympäristön palveluikkuna (kyppi.fi) 

Herraskosken kanava | Virtain kaupunki (virrat.fi) 


 

 

 

 

 
 
 

Sivua päivitetty: 16.08.2023