Tekstikoko aA

Terveys- ja sosiaalipalvelut

img-5453.jpg
 
 
 

Tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta

Tukiperhe- ja tukihenkilötoiminta on suunnitelmallista ja tavoitteellista vapaaehtoistoimintaa, jolla tuetaan lasta ja hänen perhettään.

Tukiperhetoiminnalla voidaan tukea lasta ja hänen perhettään, kun perheessä on väsymystä tai muuten vaativa elämäntilanne. Tuettava lapsi tai nuori osallistuu tukiperheen arkeen ja yöpyy tukiperheessä esimerkiksi yhden viikonlopun kuukaudessa.

Tukiperhe on perhe, jossa lapsi käy säännöllisesti ja sovitusti ja sosiaalitoimi maksaa tästä toiminnasta tukiperheelle sopimuksen mukaisen korvauksen. Tukiperhettä tarvitaan monenlaisille lapsille ja erilaisissa elämäntilanteissa, joten tarvitaan myös erilaisia tukiperheitä. Tukiperhe voi olla lapseton pariskunta, jo aikuiseksi omat lapsensa kasvattanut "varamummola" tai yksinasuvan aikuisen perhe, jolla on resursseja ja halua tarjota huolenpitoa ja turvaa lapsille. Tukiperhe voi olla myös kahden vanhemman lapsiperhe tai yksinhuoltajaperhe.

Virrat-Ruovesi yhteistoiminta-alueella tukiperhepalvelut ostetaan Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Tukihenkilötoiminnalla voidaan tukea lapsen tai nuoren kasvua ja kehitystä. Tukihenkilö tarjoaa tuettavalle lapselle tai nuorelle turvallista ja luotettavaa aikuisen läsnäoloa.

Tukihenkilö ja tuettava tapaavat lapsen omassa elinympäristössä yhteisen tekemisen tai harrastuksen merkeissä. Tapaamiset ovat noin parin tunnin mittaisia esimerkiksi viikon tai kahden välein. Tukihenkilötoiminta voidaan järjestää vapaaehtoistyönä tai ammatillisena tukihenkilönä. Ammatillinen tukihenkilö on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilainen, jolla on kokemusta lasten ja nuorten kanssa työskentelystä.

Perhetyöntekijät toimivat resurssiensa mukaan ammatillisena tukihenkilönä lapsiperheille. Ammatillinen tukihenkilötoiminta voidaan toteuttaa myös ostopalveluna. Vapaaehtoisuuteen perustuvaa tukihenkilötoimintaa ei Virrat-Ruovesi yhteistoiminta-alueella ole tällä hetkellä organisoituna.

Palvelujen piiriin voi hakeutua oma-aloitteisesti ottamalla yhteyttä sosiaalityöntekijään. Tarve tukihenkilölle tai tukiperheelle voi tulla ilmi myös osana muuta sosiaalipalveluiden asiakkuutta. Yhteydenoton jälkeen sosiaalityöntekijä arvioi yhdessä perheen kanssa, onko tukiperhe tai –henkilö oikea tukimuoto perheen tilanteeseen.

 

Ota yhteyttä

Virtain sosiaalitoimisto
Minna Hakala
sosiaalityöntekijä
puh. 044 715 1243
Virtaintie 26
PL 85
34801 Virrat
puhelinaika ma-pe klo 13-13.30

Ruoveden sosiaalitoimisto
Iida Korkatti
sosiaalityöntekijä ma, ti
puh. 044 787 1321
Ruovedentie 30
34600 Ruovesi
puhelinaika ma, ti klo 12-13

Ritva Alkio
sosiaalityöntekijä to, pe
puh. 044 787 1321, 050 572 3308
puhelinaika to, pe klo 12-13


 

Lomakkeet

Yhteydenotto sosiaalihuoltoon -lomake (pdf)

 
 
 

Sivua päivitetty: 13.12.2017