Tekstikoko aA

Terveys- ja sosiaalipalvelut

Nukkeja lapsen kädessä sekä nukketalossa
 
 

Lastenvalvoja

Lastenvalvoja auttaa isyyden vahvistamiseen, lapsen huoltoon ja tapaamiseen sekä elatustukeen ja -apuun liittyvissä asioissa.

 
Isyyden selvittäminen ja vahvistaminen

Isyyslain mukaan  lapsen isyys on selvitettävä, jos vanhemmat eivät ole avioliitossa  keskenään lapsen syntyessä. Virrat/Ruovesi alueella isyyden  tunnustaminen tapahtuu lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan luona.  Maistraatti ilmoittaa lastenvalvojalle avioliiton ulkopuolella  syntyneestä lapsesta, jonka jälkeen lastenvalvoja on yhteydessä lapsen  äitiin. Vanhemmat varaavat lastenvalvojalta ajan isyyden tunnustamista  varten. Mikäli lapsen isyys on epäselvä, voidaan se selvittää  lastenvalvojan valvonnassa tehtävällä dna-testillä.

Isyyden vahvistamisen oikeusvaikutukset

Isyyden  tunnustamisella vahvistetaan lapsen ja hänen isänsä välinen  sukulaisuussuhde. Lapsi saa samanlaisen oikeudellisen aseman kuin  avioliitossa syntyneellä lapsella on. Isyyden vahvistamisen jälkeen  lapsella on

  • oikeus saada elatusta molemmilta vanhemmiltaan
  • oikeus periä molemmat vanhempansa
  • oikeus isänsä sukunimeen
  • oikeus eläke- ja vakuutusetuuksiin
  • tapaamisoikeus suhteessa isään

Isyyden  tunnustamisen yhteydessä vanhemmat voivat allekirjoittaa myös  sopimuksen lapsen yhteishuoltajuudesta. Lastenvalvoja vahvistaa  sopimuksen isyyden vahvistamisen jälkeen. Muussa tapauksessa lapsen  ainoaksi huoltajaksi jää äiti.

Lapsen huolto- ja tapaamisasiat Lapsen ja vanhemman välisten tapaamisten valvonta Elatusapu
 

Ota yhteyttä

Virrat ja Ruovesi

Maija Uura
lastenvalvoja
(työskentelee ke-pe)
soittoaika to, pe klo 12-13
puh. 044 715 1240




 

Lomakkeet

Varallisuusselvitys elatussopimusta varten (pdf)

 
 
 

Sivua päivitetty: 18.06.2021