Tekstikoko aA

Visit Virrat

Pilviä taivaalla
 
 

Kulttuuriperinnön tarinat  -
eräkulttuurin tarinat Virroilla -
Martti Kitunen

Martti Kitunen (s. 1747, k. 1833) oli aikanaan yksi Virtain tunnetuimpia henkilöhahmoja ja hänen aikaansaannokset näkyvät Virroilla vielä monessa asiassa nykypäivänäkin.

Martti pistettiin jo poikasena pyytämään metsästä täydennystä ruokavarastoihin. Hänestä kehittyi taitava eränkävijä, joka tuli tunnetuksi koko maakunnassa vertaansa vailla olevana karhunkaatajana. Martin kerrotaan saaneen ensimmäisen metsästysaseensa jo 12-vuotiaana. Martti kaatoi ensimmäisen karhunsa 16-vuotiaana ja viimeisen 73-vuotiaana. Koko saalismäärä oli yhteensä 193 täysikasvuista karhua ja satoja pentuja. Karhut verottivat tuohon aikaan maaseudun vähäistä karjaa, joten Martin ansioita kunnioitettiin sen vuoksi erityisen paljon. Vanhaan pyyntikulttuuriin kuului, että metsän antimia kunnioitettiin vastavuoroisuus periaatteella. Martti Kitusella oli tapanaan ottaa kaatamansa karhun verta talteen ja uhrata sitä hengille kotipihansa laidassa olevan uhrikuusen juurella. Uhrikuusi oli kaadettaessa vuonna 2001 n. 300-vuotias ja se kaadettiin juhlavin menoin. Puu lahjoitettiin Kotalan kyläyhdistykselle, joka on sittemmin valmistanut siitä pieniä karhuveistoksia ja matkamuistoja.

Martti haavoittui karhujahdissa kolmesti ja häntä pidettiin yleisesti rohkeana ja neuvokkaana eränkävijänä. Perimätiedon mukaan Martti oli hoikka ja lyhytkasvuinen sekä iloinen, seurallinen ja lapsirakas. Martista ilmestyi ensimmäisenä suomalaisena metsästäjänä elämäkertakirjoitus vuonna 1834, mutta kuuluisa hänestä tuli viimeistään siinä vaiheessa, kun Sakari Topelius kertoi hänestä Maamme-kirjassa.

Marttia muistetaan edelleen Virroilla. Hänen mukaansa on nimettynä mm. Kitusenkulma ja Kitusen Kievari (jonka pihassa on muuten Martti Kitusen näköispatsas muutama karhu vierellään). Karhu teemaan liittyen Virtain vaakunassa on karhunkeihäitä ja karhu on myös Virtain nimikkoeläin. Kotalassa pidetään vuosittain Karhumarkkinat. Torisevan jylhien kalliorantojen maisemissa on nähty vuosia sitten paljon muistoja herättänyt Karhu-ooppera. Kaupungintalon kulmassa olevassa liikenneympyrässä patsastelee nykyisin komea karhu-patsas.

 
 
 

Sivua päivitetty: 12.10.2020