Tekstikoko aA

Elinkeinot ja työllisyys

pilvet-henrik-dagnevall-hd-markkinointi.jpg
 
 

Virtain kaupunki auttaa yrittäjyyttä suunnittelevia alkuun

”Tuki on tarpeen, vaikka yrittäjyys ei ihan vierasta olisikaan”

Moni on yritystä perustaessaan uuden edessä. Mieltä askarruttavat erilaiset kysymykset, eikä kaikkia mahdollisuuksiakaan tunneta. Vaikka yrittäjyyttä olisikin perheessä nähnyt jo pienestä lähtien, on keskustelu yritysneuvojan kanssa paikallaan.

Pari vuotta sitten virtolainen Roope Niemi pohti yrittäjyyttä vaarinsa ja äitinsä jalanjäljissä. Harjoittelujen ja kesälomitusten kautta hän näki konkreettisesti, mistä raha tulee – ja kuinka tärkeää sen oikea-aikainen tuleminen yritykselle on, kulut kun juoksevat hiljaisinakin aikoina.

- Ajattelin ensin sivutoimista yrittäjyyttä. Ostin laitteet ja yhtäkkiä huomasinkin kysyntää olevan täysipäiväisesti. Myöhemmin ostin myös vuokralla olleet tilat omiksi, kertoo Mainostalo Niemi -yritystä pyörittävä Roope.

Hänen yrityksensä tekee auto- ja ikkunateippauksia sekä henkilönostimien vuositarkastuksia, roll uppeja, banderolleja, tekstiilipainatuksia, suurkuvatulostuksia ja valomainoksia.

Vinkin kaupungin ilmaisesta uuden yrittäjän ohjauksesta Roope Niemi sai TE-toimiston kautta jo siinä vaiheessa, kun yritys pyöri vain yhtenä mahdollisuutena muiden joukossa. Vaikka hän oli aiemminkin osallistunut yrittäjätapaamisiin, ilman vinkkiä hän ei välttämättä olisi tiennyt, keneen ottaa yhteyttä – ja minkälainen apu onnistuu. Sitäkään hän ei ollut tullut ajatelleeksi, että kaupungin neuvontapalvelut ovat yrittäjälle ilmaisia.

- Meillä työllisyyden kuntakokeilussa osataan hyvin ohjata minun juttusille. Yhteistyö toimii hyvin, kiittelee yritys- ja markkinointikoordinaattori Maarit Toroskainen, joka vastaa Virtain kaupungilla alkavien yrittäjien neuvonnasta.

Työnhakija voi aloittaa yritystoiminnan työttömänä ollessa siten, että sillä ensimmäisen neljän kuukauden aikana ei ole vaikutusta oikeuteen saada työttömyysetuutta. Työttömyysetuuden määrään vaikuttaa yritystoiminnasta saatu tulo. 

Neljän kuukauden päästä TE-toimisto tai kuntakokeilu selvittää yritystoiminnan pää-/sivutoimisuuden. Työnhakijalla on myös mahdollisuus hakea starttirahaa ennen yritystoiminnan aloittamista tai sen neljän ensimmäisen kuukauden aikana. Eri vaihtoehtojen selvittämiseksi kannattaa olla yhteydessä yritysneuvojaan tai työllisyyden kuntakokeiluun hyvissä ajoin ennen yrityksen perustamista. 

Maarit Toroskaisen juttusilla käy vuosittain parisenkymmentä yrityksen perustamista suunnittelevaa henkilöä, suurin osa useampiakin kertoja. Heistä suurin osa päätyy Roopen tapaan myös perustamaan yrityksen.

-Sain Maaritilta apuja liiketoimintasuunnitelman tekemiseen. Halusin mahdollisimman kevyen yhtiömuodon, joten päädyin toiminimeen. Nyt olemme Maaritin kanssa keskustelleet yritysmuodon vaihtamisesta osakeyhtiöksi ja millainen prosessi se käytännössä on, Roope kuvailee.

Liiketoimintasuunnitelma ja markkinointiasioiden miettiminen ovat tärkeitä uudelle yrittäjälle. Paitsi, että rahoittajat vaativat tarkkoja dokumentteja, auttavat ne myös yrittäjää itseään jäsentämään asioita ja näkemään toimintaympäristön hieman laajemmin.

Tutun yritysneuvojan kanssa voi keskustella matalalla kynnyksellä. Alkuun Roope ja Maarit tapasivat kolmisen kertaa, mutta kuulumisia on vaihdettu myös puhelimitse ja viestitellen. Yhteydenpito ei lopu yrityksen perustamiseen, vaan apua saa kysellä edelleen. Muun muassa työllistämiseen ja harjoitteluihin liittyviä asioita on pohdittu viime aikoina. Haaveena on kasvattaa yritystoimintaa.

Roope Niemi on huomannut, että Virtain kaupunki tekee paljon yhteistyötä myös jo toimivien yritysten kanssa. On erilaisia yrittäjätapahtumia, yritysvierailuja, somenäkyvyyttä ja aamukahveja. Tilaisuuksia hän pitää tärkeinä myös siitä syystä, että siellä mahdollistuu keskustelu muiden yrittäjien kanssa.

Apuja paperinpyöritykseen

Aloittavia yrittäjiä askarruttavat usein myös tilakysymykset sekä lakisääteiset luvat. Siinä, missä Roope Niemen toimialalla oli käytössä henkilönostimien tarkastajan pätevyys, joutui keväällä ruoka-alan yrityksen Virroille perustanut Lassi Eteläniemi tutustumaan lupaviidakkoon Maaritin kanssa hieman enemmän.

Aikanaan suurtalouskokiksi valmistunut Lassi työskenteli pitkään rakennusalalla. Yrittäjäperheen poika kaipasi oman yritystoiminnan pariin. Hän halusi olla oman itsensä pomo. Kymmenkunta vuotta sitten hän muutti takaisin kotipaikkakunnalleen Virroille, mutta kävi edelleen töissä päivittäin Tampereella. Viime talvena kirkastui ajatus siitä, että yli sadan kilometrin työmatka saa nyt riittää.

- Perustin talvella toiminimen. Silloin ajatuksenani oli ryhtyä rakennusalan yrittäjäksi. Kuljin kuitenkin edelleen töissä Tampereella. Muorilta kuulin, että Virtain keskuksessa sijaitseva ruokapaikka etsii jatkajaa. Asia jäi pyörimään päähän ja tulin tapaamaan Tulijoen pariskuntaa, Lassi Eteläniemi muistelee.

Rakennusalan yrittäjyys vaihtui siis ravintola-alaan. Näin jälkeenpäin hän toteaa, että ihan ensimmäisenä olisi kannattanut käydä Maaritin juttusilla. Aiemmin perustettu toiminimi nimittäin eväsi mahdollisuuden starttirahaan, vaikka yritystoiminta ei ollut vielä käynnistynyt. Asioiden oikea-aikaisuus, oikea toimintajärjestys on tärkeää. Neuvontaan kannattaa tulla heti idean puhjettua. Huolella laadittu liiketoimintasuunnitelma tarvitaan niin starttirahaa, avustuksia kuin lainaakin haettaessa. Se kannattaakin tehdä ennen yrityksen perustamista.

Maaritilta Lassi kuuli myös Poko ry:n tukimahdollisuuksista. Keskusteluissa on käsitelty myös kirjanpitoon liittyviä asioita. Täsmällinen liiketoimintasuunnitelma tarvittiin pankkilainaa varten.

- Minulle oli todella suuri apu, kun sain Maaritilta vinkkejä kaikkeen paperinpyöritykseen ja viralliseen puoleen. Toimialaosaamista minulta kyllä löytyi, mutta byrokratiapuoli oli hieman vieraampaa, hän muistelee.

Lassi osti saman tilan, jossa Tulijoet olivat pyrittäneet ravintolaa. Virtain Ruokapajasta tuli Ruokapaja. Kätevänä rakennusmiehenä hän teki liiketilalle kevyen pintaremontin. Toukokuussa pidetyissä avajaisissa kävi yli 80 ruokailijaa. Lounasravintolan suurena suosikkina ovat myös pihvipäivät.

Kesän aikana Lassin ruokakoju nähtiin myös Ikuinen juhannus -tapahtumassa sekä Killinkosken markkinoilla. Ruokapaja on auki lounasaikaan maanantaista perjantaihin. Yrityksen toimialaan kuuluvat myös kotiinkuljetukset. Jatkossa hän miettii myös teemapäivien järjestämistä.

 Yritysneuvontaa:

Virtain kaupungin yritysneuvontapalvelut auttavat, kun suunnittelet yritystoiminnan aloittamista ja tarvitset neuvoja yrityksen perustamisen eri vaiheisiin. Autamme mielellämme muun muassa seuraavissa asioissa:

- Yritysidean arvioinnissa
 - Yritysmuodon valinnassa
 - Liiketoimintasuunnitelman tekemisessä
 - Talouslaskelmien tekemisessä
 - Rahoitusvaihtoehtojen selvittämisessä
 - Tarvittavien asiakirjojen laatimisessa

Yritysneuvojaan kannattaa olla yhteydessä jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. 

 Teksti ja kuvat: Heli Antila.

Ota yhteyttä:

Aloittavien yritysten neuvonta
Maarit Toroskainen
044 715 1411
maarit.toroskainen@virrat.fi

Poko ry
Jutta Ahro, toiminnanjohtaja
044 574 0052
jutta.ahro@pokory.fi



 



Lassi Eteläniemi, Ruokapajan yrittäjä.


Roope Niemi, Mainostalo Niemen yrittäjä yritysneuvoja Maarit Toroskaisen kanssa.