Sara opiskeli oppisopimuksella merkonomiksi kahdessa vuodessa
Ensimmäinen kesä täysi-ikäisenä. Taskussa tuoreet merkonomin paperit ja vakituinen työsopimus mukavassa työyhteisössä. Takana ensimmäinen neljän viikon palkallinen kesäloma. Paluu lomalta takaisin töihin vain hymyilyttää virtolaista Sara Kantosta.
Koko opintopolku ei silti ole ollut aivan yhtä helppoa. Se on mutkitellut ja vaatinut paljon omaa aktiivisuutta. Käytäntö on maistunut, teoria on turhauttanut.
- Yläasteella etsin paikkaani. Minulle oli haastavaa istua luokassa opiskelemassa. Olin ajatellut peruskoulun jälkeen suuntautuvani suoraan töihin, mutta juuri omalle ikäluokalleni tuli voimaan uusi oppivelvollisuuslaki ja minun oli pakko hakea kouluun, Sara muistelee parin vuoden takaista tilannetta.
Alan valinta ei ollut helppo. Kauneudenhoitoala kiinnosti, mutta omalla paikkakunnalla Virroilla oli mahdollista opiskella lähihoitajaksi, autonasentajaksi ja merkonomiksi. Lukio ei tullut kysymykseenkään liian teoreettisena paikkana. Sara pääsi opiskelemaan liiketaloutta, mutta luokkaympäristö tuntui edelleen ahdistavalta.
- Tuskastuin, kun keskustelimme luokassa siitä, miten kassakonetta käytetään ja asiakasta palvellaan. Olisin halunnut tehdä niitä asioita käytännössä. Ajattelin jo olevani väärällä alalla, kunnes koitti ensimmäinen työssäoppimisjakso, hän kertoo.
Myös koulun puolelta Sara sai tukea paniikissa eri valintoja miettiessään. Niin opo kuin omaopettajakin auttoivat löytämään erilaisia vaihtoehtoja. Sara oli jo hakeutumassa liiketalouden alalta kauneudenhoitoalalle Lahteen, mutta päätti kuitenkin tehdä ensimmäisen työssäoppimisjakson. Onneksi.
Tekemällä oppimista
Omaopettaja kehotti Saraa ottamaan yhteyttä paikalliseen K-Supermarketiin. Kauppias Juha Rajaniemi muistaa Saran puhelinsoiton. Se tuli parhaaseen mahdolliseen aikaan, sillä kaupassa oli tuolloin paha työvoimapula ja uusia tekijöitä kaivattiin kipeästi. Reipas ja puhelias Sara teki heti puhelimessa hyvän ensivaikutelman.
- En tuntenut Saraa entuudestaan, mutta sovimme työssäoppimisjaksosta jo ensimmäisen puhelinsoiton aikana, Juha muistaa.
Vaikutelma osoittautui oikeaksi. Kauppias oli tyytyväinen työssäoppijaansa ja työssäoppija oivalsi olevansa oikealla alalla itselleen sopivassa työympäristössä. Paluu kouluun ei tuntunut enää innostavalta. Hän halusi jatkaa töitä.
- Aloin tutkia oppisopimusmahdollisuutta ja ehdotin sitä Juhalle. Onnekseni hän suostui ja palasin kouluun ainoastaan kerran viikossa YTO-opintoja tekemään. Myöhemmin tein niitäkin etänä vapaapäivinäni, Sara kertoo.
Opiskeluaikanaan hän teki kaikki näyttönsä omalle työpaikalleen. Innokkaana työntekijänä Sara halusi ottaa mahdollisimman monipuolisesti haltuun kaupan eri työtehtävät. Hän tutustui muun muassa palvelutiskin myyntityöhön aina lihojen leikkausta ja kalojen filerointia myöten, piti glögimaistiaisia sekä loi kaupalle oman Tik Tok -tilin, jonne hän teki itse videoita. Asiakaspalvelu kiinnosti ja markkinointi innosti. Kaikki tekeminen tuntui mielekkäältä. Merkonomiksi hän valmistui vajaassa kahdessa vuodessa.
Opiskelupolun myötä Sara kertoo itsenäistyneensä, muuttaneensa omilleen ja kehittyneensä ihmisenä. Kokemus oli opettavainen.
- Ilmoitin Juhalle, että vaikka valmistunkin, niin aikoisin vielä täällä olla, hän naurahtaa. Työsopimus päivitettiin vakituiseksi ja sara lähti ensimmäiselle palkalliselle kesälomalleen.
Yhteistyötä oppilaitoksen kanssa
Juha Rajaniemi kertoo, että Tredun Virtain toimipisteen kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä useita vuosia. Yleensä nuoret tulevat kauppaan työssäoppimaan koulutussopimuksella. Moni entinen harjoittelija on myös työllistynyt valmistuttuaan. Sara oli vasta toinen taloon tullut oppisopimusopiskelija. Hänen ehdotukseensa oppisopimuksesta oli helppo suostua, koska Sara oli osoittanut työssäoppimisjaksolla olevansa ”hyvä ja osaava tyyppi”.
- Oppisopimus nähdään välillä byrokraattisena ja sitovana käsitteenä, vaikka se ei sitä ole. yritämme murtaa vanhoja mielikuvia. Jopa kesätyöjakson voi suorittaa oppisopimuksella, joten sen paremmin opiskelijan kuin työnantajankaan ei tarvitse sitoutua pitkäksi ajaksi. Oppisopimus voidaan tehdä jopa yksittäisestä tutkinnonosasta. Yrittäjällekin se on usein maksuton tapa kehittää osaamistaan ja ennen kaikkea hyvä tapa rekrytoida ja kouluttaa uusi täsmäosaaja, kuvailee Tredun yrityskoordinaattori Maarit Toroskainen.
Oppisopimuksen monipuolisia mahdollisuuksia onkin tärkeä tuoda esille.
- Luulen, että oppisopimus tunnetaan kyllä sanana, mutta sen erilaisia mahdollisuuksia ei aina tulla ajatelleeksi. Meilläkin varmasti voisi olla työntekijöitä, jotka haluaisivat kehittää osaamistaan oppisopimuksella esimerkiksi suorittamalla jonkun yksittäisen tutkinnonosan, Juha Rajaniemi pohtii.
Myös Sara Kantonen on miettinyt mahdollisuutta jatkaa jossain vaiheessa opintojaan.
- Kyllä minä yrittäjäperheen tyttönä haaveilen yrittäjyydestä. Mutta nyt aion tehdä töitä ja kerätä rahaa unelmieni toteuttamista varten. Minulla on ihana työ, kiva koti ja mukavat työkaverit. En minä täältä kaupasta vielä ole mihinkään lähdössä, hän suunnittelee.
Kaupassa tarvitaan tekijöitä
K-Supermarket Virrat työllistää omistajapariskunnan lisäksi 13 työntekijää, kesäaikana yli 20. Tällä hetkellä osaavaa työvoimaa on saatu hyvin töihin, mutta Juha muistaa toisenlaisiakin aikoja, jolloin työvoiman löytämisessä on ollut suuriakin haasteita, ja yrittäjäpariskunnan omat lomat ovat jääneet vain haaveiksi. Rekryjä on yritetty niin TE-toimiston kautta kuin avoimilta markkinoiltakin – tuloksetta. Pieneltä paikkakunnalta ei vain yksinkertaisesti ole aina löytynyt tekijöitä. Onneksi tilanne on parantunut.
- Monet kesätyöntekijämme ovat meillä töissä useina kesinä. Kun he sitten siirtyvät isompiin kaupunkeihin korkeakouluopintojen pariin, jatkavat he usein opiskelujensa ohessa työtä kaupan alalla uusilla asuinpaikkakunnillaan. Töitä on ollut helppo löytää, kun he ovat oppineet kaupan ammattilaisiksi meillä ja saaneet hyvät suositukset, Juha kertoo.
Kaupan ala soveltuukin opiskelijoille hyvin, sillä ilta- ja viikonlopputöitä on paljon. Ala on nykyisin myös huomattavasti monipuolisempi kuin Juha Rajaniemen aloittaessa kauppiaana 24 vuotta sitten. Puhelin on vaihtunut sähköisiin tilauksiin ja toimituksiin ja kassalla on hallittava lisäksi mm. Veikkauksen ja Postin työtehtäviä.
”Kaikki mahdollisuudet kannattaa ottaa vastaan, mitä tulee. Niin voit kokemuksen kautta erottaa, mistä pidät ja mikä sinua kiinnostaa. Jokaisella ihan pienelläkin asialla, mitä teet sen vuoksi, että saavutat sen, mistä oot unelmoinu tai sen, että saat edes pientä osviittaa siitä mitä haluat tehdä, on todella suuri merkitys.”
-Sara Kantonen Tredun valmistujaisjuhlassa pitämässään puheessa keväällä 2024-
Tiesitkö tämän oppisopimuksesta?
- Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan.
- Jokainen 15-vuotias ja sitä vanhempi voi opiskella oppisopimuksella.
- Työelämälähtöinen tapa opiskella, vaihtaa alaa, saada todistus osaamisesta, jatkaa kesken jääneitä opintoja tai hankkia lisäkoulutusta.
- Myös yrittäjä voi vahvistaa ammattitaitoaan oppisopimuksella pääsääntöisesti maksutta.
- Kesätyöstä voidaan tehdä oppisopimus, jolloin kesätyöntekijä kerryttää palkan lisäksi myös opintopisteitä.
- Oppisopimusopiskelijan teoriaopetus on maksutonta.
- Oppisopimus voi olla työnantajalle rekrytointikeino tulevien työntekijöiden täsmäkoulutukseen tai mahdollisuus kouluttaa nykyistä henkilöstöä.
- Oppisopimusopiskelijalla on normaali työsopimus, palkka ja lomat.
Teksti ja kuvat: Heli Antila